Moja zgodba
Sem Miha Flere...
diplomirani filozof in ljubitelj ter raziskovalec čajne kulture.
Moja čajna pot, Chá Dào (茶道), se je pričela, ko sem kot študent filozofije želel poiskati alternativo kavi. Tako sem odkril čaj, katerega bogata in raznolika zgodovina me je takoj pritegnila. Vanjo sem se poglobil na enak način, kot bi se v katerokoli filozofsko delo. To raziskovanje me je pripeljalo do korenin čajne zgodovine – kitajske čajne tradicije. Začel sem se učiti o posameznih čajih, načinih pridelave, terminologiji, se zanimati za tradicionalno kitajsko čajno posodo, se učiti mandarinščine ter si pridobil certifikat okuševalca kitajskih čajev. Moje zanimanje je kmalu preraslo ponudbo kitajskih čajev v Sloveniji, kar me je pripeljalo do ideje, da bi slovenski publiki sam rad približal globino kitajske čajne tradicije, znane kot GōngFu Chá (功夫茶), kar pomeni čuječe in vešče pripravljanje čaja. S prirejanjem čajank in delavnic želim ljudem omogočiti, da se pobliže srečajo s tem starodavnim načinom priprave čaja, ki ni zgolj ritual, temveč umetnost občudovanja čaja. Moj cilj je ustvariti skupnost ljubiteljev čaja ter dvigniti raven čajne kulture v Sloveniji.

Ker pa ne želim, da bi bila kitajska čajna tradicija zgolj površinsko postavljena na njej tuja kulturno-zgodovinska tla, želim graditi na mostu med slovensko in kitajsko kulturo. To pomeni, da se orodja za njeno udejstvovanje oblikujejo tudi v slovenskem kontekstu. V mislih imam predvsem materialno kulturo, kot je glinena posoda ter razni leseni izdelki kot so pladnji in podstavki. Samo tako lahko načnemo debato o živi in hkrati prakticirani tradiciji, ki ne obstaja zgolj kot približek, ampak lahko stoji na svojih lastnih nogah.
Sem prepričanja, da so čajnice nekaj več kot samo gostinski obrati ali trgovine, so predvsem intelektualni prostor in krožišče informacij o čajni kulturi, zgodovini in umetnosti. Prav tako tudi čaj ni samo pijača, je most med preteklostjo in sedanjostjo, tradicijo in modernostjo ter predvsem med naravo in kulturo. Ime mojega projekta, Shēndù (深度), ki pomeni globina, odraža prav to – globoko povezavo med vsemi temi vidiki čaja.
